Av TIBE Drammen | Innhold | 12.11.2019 | Del på Facebook

Memes og andre internett-rariteter

Om emojis, GIF’er og memes. Om ironi og kaos. Et skråblikk på de språklige ulikhetene mellom generasjon X, Y og Z.

«Språkets kjønnssykdom»

Vi som jobber med språk har ofte sterke meninger om nettopp språk, lingvistikk og fraser. Kan man virkelig erstatte språket vårt med et enkelt bilde, eller et bildetegn som den lekre oversettelsen for emojis har fått på norsk? Ja, er det korte og riktige svaret. Men til stor fortvilelse for mange.

Litteraturviter og skribent, Guri Idsø, uttalte i 2017 at «Emojis er språkets kjønnssykdom – det er artig å lage dem, men veldig kjipt etterpå». Professor emeritus i lingvistikk ved UiO, Rolf Theil, mener derimot emojis er en språklig berikelse. Jeg sier meg enig med Theil.

Kul og ironisk, eller?

I fjor skrev NRK om generasjonsulikhetene når det kommer til det digitale språket. At om foreldre begynner å bruke ungdomsspråket, slutter de unge. Emojis er på vei ut for de yngste i generasjon Y. Én av intervjuobjektene uttalte den gang at «Bruker jeg emoji er det ironi. Ingen bruker emoji seriøst nå lenger».

Dette er nærmest sjokkerende for generasjon X. Også for noen i millenniumsgenerasjonen. For generasjon Z er det åpenbart. Med mindre man er sykt «lame», da.

GIF og kulturell kapital

GIF er i utgangspunktet et bildeformat hvor man setter sammen mange bilder til en gjentakende kortfilm. Men det er så mye mer enn bare det.

GIF handler om tilhørighet og kulturell kapital. Hvis noe er «gifable» betyr det at situasjonen eller filmscenen vil passe bra i en GIF, som en reaksjon på noe. Det er en måte å forklare, undre eller forstå en tekstuell situasjon på. Det er humor på høyt nivå. Men pass på bruken og se an publikummet. 

Dette er mine topp tre GIF’er om dagen:

For oss som liker å omfavne kleinheten.
For meg og andre HIMYM-fans
Er det jul snart???

Er du generasjon X synes du sikkert nr. én er mest «morsom». Er du generasjon Y tar du forhåpentligvis alle referansene, og har mot formodning fått med deg en av verdens beste og mest gjennomtenkte TV-serier gjennom tidene (How I Met Your Mother). Er du derimot generasjon Z er nok alle tre «super lame».

Sjekk ut disse tre toppsidene med haugevis av GIF’er og finn dine topp tre:

Kulturell evolusjon = Memes

Meme er en idé eller en vits formet som et bilde med tekst, spredd gjennom «kulturell evolusjon», altså fra person til person i en kultur eller et samfunn. Ofte handler det om kultur, religion, holdninger, trender, vaner eller tankeforestillinger.

Sitter du som et stort spørsmålstegn akkurat nå? Ja, da er du nok generasjon X. Generasjon Y husker antakeligvis www.artige.no og har fortsatt Facebook-feeden full av tull herfra. Med mindre man har slettet sine ungdommelige feilsteg. I dag får man til og med tak i kortspillet «What Do You Meme?».

Lyst til å sjekke ut memes? Disse sidene holder fortsatt koken!

  • www.9gag.com
  • www.artige.no
  • Instagram – akkurat som Influencere, er det noen som lever som Meme Lords på Instagram. Sjekk for eksempel ut @memezar, @thefatjewish eller @ladbible.

Hvordan lage egne GIF’er eller memes?

Bruk gratis programmer og apper eller bruk en programvare som støtter GIF-formatet. Skal det bli skikkelig bra anbefaler jeg selvfølgelig Photoshop. Vil du ha en raskere og enklere variant kan du bruke en GIF-maker som denne: https://giphy.com/create/gifmaker, eller en Meme Generator som denne: https://imgflip.com/memegenerator


Les også:

Tilbake

Vil du snakke med oss om ditt nye prosjekt eller idé?

Skriv inn din e-post så kontakter vi deg så raskt som mulig.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.