Kontakt oss:
Tollbugata 115, 3041 Drammen
Tlf. 32 23 47 00
hei@tibedrammen.no
Har du fått dette spørsmålet i jobbsammenheng: "Kan du skrive en tekst vi kan legge ut på nettsiden?" Det å skulle være kreativ på kommando er ikke lett. Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med å skrive en lengre tekst eller artikkel, og hvordan du kan bygge opp teksten underveis.
Det viktigste å tenke på når du skal skrive en lengre tekst eller en artikkel, er vinkling av teksten din, formidling til leseren og formålet med teksten. Her får du våre tips til hvordan skrive gode tekster!
Ha klart for deg hvilken målgruppe du skal skrive til og for. Er det en student, en mann i 50 årsalderen eller kvinner i 30-årene? Er det en fagperson eller en forbruker?
Hva er det jeg ønsker å fortelle? Hva er budskapet mitt?
Er det et produkt eller en tjeneste du skal skrive om? Hva er det unike? Tenk på hvordan du kan få frem fordelene.
Hva skal vinklingen på artikkelen/teksten være? Skriv ned vinklingen med en setning eller to, og hold deg til én vinkling/ett tema mens du skriver.
Er det noen du bør intervjue for å få gode sitater og/eller for å få gode innspill til innhold?
Skriv ned ord og vendinger som dukker opp i hodet når du tenker på temaet/ordet/produktet. Det kan være hva som helst – bare skriv. Du vil bli overrasket over mange assosiasjoner et ord eller tema gir.
Tips: Finn inspirasjon på synonymordboka.no
Gjør søk i Google på emnet/produktet/ordet for å se hva som dukker opp – kanskje blir du inspirert og får ideer til hvordan du kan løse oppgaven? Et bildesøk kan også gi ideer.
Sett gjerne inn bildet eller bildene du ønsker å bruke i tekstprogrammet. Ordene kommer ofte lettere når du har noe visuelt å skrive til.
Har du intervjuet noen, kan du skrive ut sitatene slik at de er klare. Kanskje er det et utsagn som egner seg å bruke i tittel eller ingress?
På bakgrunn av disse ni punktene, kan du nå skrive ned et foreløpig forslag til overskrift og ingress. Skriv gjerne flere varianter, men hold deg til vinklingen/temaet. Ingressen kan fortelle om hva leseren skal få vite mer om hvis han/hun fortsetter lesingen. Bruk gjerne spørsmålstegn for å trigge nysgjerrigheten.
Et sitat, eller utdrag fra et lengre sitat, fra et intervjuobjekt gjør seg som sagt også godt i en ingress. Trekk gjerne frem en fordel eller frist med løsningen på et kjent problem for den som leser. Det er her du skal fange leserens interesse.
Når du er ferdig med planleggingsprosessen kan du skrive ned et foreløpig forslag til overskrift og ingress – gjerne flere varianter, men hold deg til vinklingen og temaet.
For å enklere se hvordan du kan skrive en overskrift og en ingress som passer til, skal du nå få to eksempler:
Du har allerede ett eller flere forslag til titler og ingresser klare. Nå kan du lage en liten disposisjon for hvordan du vil bygge opp brødteksten/hoveddelen. Start med en liten intro på et par setninger som leder inn til et sitat eller to dersom du har intervjuet noen.
Sørg for å ha med mellomtitler og avsnitt. Det gjør det lettere å lese teksten og lettere for deg å strukturere den. Hva ønsker du å ha med? Hvilke mellomtitler og avsnitt er det naturlig å dele inn i? Passer det med en punktliste, faktadel eller Visste du at-del på slutten av artikkelen? Du kan gjerne ha flere mellomtitler, og du kan med fordel dele opp i avsnitt under hver mellomtittel.
Sitatene du bruker bør være en kommentar eller en naturlig fortsettelse på det du skriver i inngangen til sitatet.
Du trenger ikke nødvendigvis en konklusjon i artikkelformatet, men prøv å få til en naturlig avslutning som runder av. Du kan også gjerne legge inn en Call to action-lenke enten du ønsker at leseren skal lese mer om et produkt, bestille et produkt eller melde seg på noe.
Prøv å gjøre teksten mer lettlest. Det er fort å falle av når teksten er lang. Kan du reformulere, og bruker du fullstendige setninger?
Nå gjenstår kun den siste, men likevel svært viktige delen av skrivingen. Det er nå du skal forkorte og stramme til teksten. Gjør du det, vil det forsterke budskapet ditt.
For å bli bedre på å skrive tekster, må du øve – og øvelse gjør mester.
Og du. Skulle du få skrivesperre, stiller vi i TIBE mer enn gjerne opp og tar over pennen for deg. Kontakt oss – sammen får vi ut nyheten og budskapet deres. Vi kan hjelpe til med alt fra artikler, kortere nettsidetekster, pressemeldinger, nyhetsbrev og taler, til kortere tekster for sosiale medier som Facebook og Instagram. Ord er gøy – det gjelder bare å få stablet ordene sammen på best mulig måte.
Kontakt innholdsmarkedsfører Astrid Hedenstad her for en uforpliktet prat.
Les også: Innholdsplan som gir resultater
TilbakeSkriv inn din e-post så kontakter vi deg så raskt som mulig.