Fotografi av skriveglede med høstblader - notatblokk, briller, kaffekopp og skjerf.

Av TIBE Drammen | Innhold | 21.08.2018 | Del på Facebook

Ha styr på språket

Riktig språkbruk er så viktig at dårlige tekster bidrar til å svekke troverdigheten til bedriften din. Tre av fire mener de legger merke til dårlig språk og skrivefeil på en bedrifts nettside. I løpet av få sekunder får mottakeren et førsteinntrykk av nettsiden din, og skrivefeil og dårlig språk kan sette bedriften i et dårlig lys.

 

Noen ganger kan grammatiske feil være godlynte og morsomme, men i de fleste tilfeller vil det få bedriften til å virke mindre pålitelig. Det kan bidra til forvirring og ofte gjøre at mottaker oppfatter budskapet ditt på en annen måte enn det som var intensjonen din. Troverdighet og tone of voice henger selvfølgelig sammen. Klarer du ikke å henvende deg til målgruppen din på en høflig og korrekt måte, oppleves du ikke som tillitsfull.

En av Trumps covfefe-tweets fra 2017.

Et eksempel er en av president Trumps tweets fra 2017.

 

Kunde nekter å kjøpe lamme lår hos Spar, skjermdump fra Kvinneguiden

Forsøk på artigheter faller ikke i god jord hos alle.

 

Kan resultere i tap av kunder

Nyere undersøkelser viser hvor avgjørende riktig språkbruk kan være for deg som skal selge produkter og tjenester. Global Lingo gjennomførte en undersøkelse som viste at 59 % ikke ville bruke en bedrift som hadde åpenbare grammatiske eller språklige feil på websiden eller i reklame.

 

Det finnes selvfølgelig grader av feil. Ikke alle vil reagere like negativt på det samme, men poenget er at troverdigheten skades dersom mottaker opplever at det er for mange skrivefeil i en tekst eller et budskap.

 

Hvordan lese korrektur?

Da jeg gikk på ungdomsskolen fikk jeg et godt tips av min norsklærer: Les ett og ett ord av gangen, men start med det siste ordet i artikkelen. På den måten må du konsentrere deg om hvert ord, slik at du ikke leser hele setningen som du gjerne automatisk gjør når du leser en tekst.

 

Mange tyr til automatiske korrekturprogrammer, som for eksempel autocorrect på iPhone. Her oppstår det ofte bare et nytt problem. Ettersom mange tidligere skrev ordene feil, blir gjerne ordet du ønsker å skrive byttet ut med et helt nytt ord dersom man bruker slike programmer. Dette er ekstra viktig å huske på nå som vi ofte publiserer innlegg, til blant annet nettsider, sosiale medier og mail, rett fra mobiltelefonen.

 

Skjermdump fra tweet-utveksling mellom forfatter og Oslo Lufthavn i 2015

Språkets finurligheter.

 

Husk at det er menneskelig å gjøre feil, men at det alltid lønner seg å ta en ekstra kikk på teksten før den publiseres enten det er på hjemmesiden eller i sosiale medier. Les om flere vanlige skrivefeil i en artikkel fra Korrekturavdelingen.no her.

 


Av Julie Pedersen Weierud

Tilbake

Vil du snakke med oss om ditt nye prosjekt eller idé?

Skriv inn din e-post så kontakter vi deg så raskt som mulig.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.