Fototips - toppbilde

Av TIBE Drammen | Film | 19.03.2019 | Del på Facebook

Fototips: Slik blir du en bedre fotograf

TIBEs fotograf vet hvordan han skal jakte etter de beste motivene. Her gir han deg gode tips og eksempler på hvordan du kan lykkes med å fange de beste motivene med kameraet ditt.

Her får du våre 7 beste fototips:

1. Lær deg de manuelle innstillingene

Ha aldri kameraet ditt på auto. Har du det, vil du aldri lære deg å bruke de ulike manuelle funksjonene. Bildene blir veldig mye bedre med manuell innstilling på kameraet, så lær deg å bruke lukker, blender, ISO og hvittbalanse med det samme.

Bruk Youtube! Her finnes det videoer som forklarer deg alt. Ta masse bilder, prøv og feil, og før du vet ordet av det mestrer du de manuelle innstillingene lett som bare det.

Eksempel: Bildene under viser samme motiv, men på bildet til venstre er tatt med auto-funksjonen, mens på bildet til høyre er tatt med manuell innstilling.

2. Vær tidlig ute og vær tålmodig!

Sett på vekkerklokken og stå opp før solen og alle andre. Det er to grunner til at det er lurt å ta bilder tidlig på morgningen. Morgenlyset er svært godt egnet for fotografering, og i tillegg kan du få tatt bildene dine i fred og ro.

Kvinne i hvit kjole danser foran et vakkert tempel i Marokko

3. Ta noen skritt tilbake

Finn din stil på bildene. Dette kan være å ta bilde av et menneske i et massivt landskap. Det får verden til å se stor og mektig ut sammenlignet med mennesket.

To naturbilder i ett, der det første illustrerer et rødt båthus med solnedgang over vannet, og det andre et høyt og spisst fjell langs vinterbelagt landskap

4. Kom deg ned på bakken eller høyere opp

I jakten på de beste bildene må du være forberedt på å bli møkkete på knærne eller klatre opp i høyden. Du kan også feste kameraet til et stativ, sette på selvutløser (eller timelaps) og løfte det opp. Alt blir så mye mer interessant hvis du går ned på knærne eller får kameraet opp i høyden når du tar bilder. Det blir som å ta bilder fra et barne- eller fugleperspektiv. Verden blir større og mer spennende.

Foto i perspektiv av kvinne som går i sanden mot Marokkansk landsby i beige-toner.

5. Fang mennesker i situasjoner

Vil du ha mennesker til å bli fineste mulig på et bilde, og mest mulig lik seg selv, er det et tips å unngå oppstilte bilder. Ta bilder uten at de vet det, eller få den/de du skal ta bilder av til å gjøre noe. Ved å ta bilder i situasjoner kan du skape en organisk og naturlig vibe.

Kvinne løper i skogen omringet av snøtunge trær.

6. Se etter symmetri i omgivelsene

Et tilsynelatende rotete motiv kan bli ryddig hvis det har symmetri i seg. Klarer du å få til symmetri i et bilde, vil det gi et behagelig visuelt uttrykk selv om det er og skjer mye i bildet. Legg merke til hvordan linjene skaper symmetri og harmoni.

Gult hus i nordisk landskap ved sjøen med høye fjell i bakgrunnen

7. Lys er alfa og omega

Skal du ta bilder inne er det et tips å plassere den du skal ta bilde av i nærheten av et vindu slik at du får hjelp av det naturlige lyset fra vinduet. Det gir helt klart den fineste looken.

Ønsker du flere fototips?

Trenger du fototips eller hjelp med et foto-oppdrag? Kontakt vår filmfotograf Bendik her for en uforpliktende samtale.


Les også:

Tilbake

Vil du snakke med oss om ditt nye prosjekt eller idé?

Skriv inn din e-post så kontakter vi deg så raskt som mulig.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.